söndag 29 juni 2014

Allergi

För ett tag sedan närmare bestämt 9 veckor sedan började Kathleen på en utredning, en utredning om hur vidare hon var allergisk mot mjölkprotein eller laktos. Om man inte hittade något där skulle man gå vidare för att kolla gluten ect.
Det började gott och väl för ca 1 år sedan då hon fick väldigt mycket diarréer, det kunde vara upp mot 8st om dagen (vattentunna och mycket). I början trodde förskolan det var magsjuka men insåg ju efter flera hämtningar samt att vi fick vara hemma i 48h i väntan på att bli "frisk" inte riktigt var svaret. Var upp på VC där jag fick att det är väldigt vanligt att mindre barn är lösa i magen, det finns tyligen en sjukdom som kallas toddlers dieases. Som mer eller mindre går ut på att utan förklaring så är barn mellan ca 0-5år lösa i magen sedan försvinner det.
Men Kathleen började dricka mer vatten än vanligt, dock inga MÄNGDER. Nu pratar vi inte 4L om dagen men absolut 1-1,5L. Hon var väldigt törstig mot kvällen och natten ofta, men det är ju inte konstigt?!? Om man har diarreer så förlorar man vätska, då ökar törsten. 
Vi var upp till VC en gång till och fick samma svar av en annan läkare.
Förra året i September var vi till Grekland och efter vi kom hem blev diarréerna värre igen. 
Då fick Kathleen ta lite prover för att se så hon inte fått med sig någon sjukdom hem, proverna var fina.
Och vårt liv tuffade på men iom dålig mage så fick hon börja med blöja på dagarna igen, hade ju blivit blöjfria redan början av förra året. Det krävdes en hel del hudvård och snabba byten annars var hon skinnflådd i rumpis.

Men så kom vi till en underbar läkare som egentligen skulle kolla på Kathleens öron efter ett antal öroninflammationer, det blev remiss till ÖNH och en uppstart av utredning av dessa diarréer.
Jag påtalade då för läkaren att Kathleen drack mycket vatten som jag gjort för dom andra läkarna om det är orsaken. Dock så måste du dricka väldigt mycket vatten för att vattnet i sig ska göra att du får diarréer och uppmanade istället mig (precis som dom andra läkarna) att Kathleen skulle få dricka när hon ville för att inte bli uttorkad. För på små barn går det fort!
Nu efter 4 veckors mjölkproteinfri mat och 4 veckors laktosfri mat så vet vi äntligen vad det är, läkaren tyckte att dagboken jag fört över intag av mat samt utgifter ;)
Var såpass väl utförd att det inte ens behövdes blodprover, som egentligen inte är så tillförlitliga då dom är mer som ett komplement.

Kathleen är allergisk mot mjölkprotein! Därför har hon haft ont i magen och därför har hon haft såna problem med magen. Efter bara någon dag på mjölkfri mat hade hon 0-1 avföring om dagen, när vi förde in laktos igen så rasade magen på första dagen sedan varierade det mellan 0-3 avföringar.
Det som är tur i oturen är väl att hon inte har den allvarliga "sorten" av allergin, hon får inte utslag över hela kroppen eller att det är fara för hennes liv. Men det är väldigt skönt att veta så vi kan ta ett steg till att göra hennes vardag bättre samt att denna allergi ofta växer bort vid 3-4års ålder.
Nu är hon blöjfri på dagarna igen :)

Någonstans kände jag på mig att det var mjölken, fast jag trodde det var laktos så bytte ut mjölken när problemen började. Men är så tacksam att denna läkare brydde sig såpass mycket att starta upp utredningen och inte vifta det bort det som dom två andra gjort.

XOXO

Inga kommentarer: