söndag 20 november 2011

Barnmat

Tänkte fråga er läsare om en sak. Min dotter har stora problem att äta, alltså öppna munnen för en sked med mat. Det spelar ingen roll om det är gröt, fruktpuré eller middagsmat. Jag har givetvis testat allt känns det som, ringt till BVC och bett om råd, frågat andra mammor. Nu kör jag barnmatsmärket HIPP från 6mån eftersom dom inte har några "bitar" i sig. För direkt Kathleen får en bit i munnen så kommer käkreflexerna och hon bara VÄGRAR öppna munnen.
Hon är nu 7 mån 1 vecka och äter i bästa fall lika mycket mat som två isbitar i mängd, efterrätt om det är en bra dag så kanske två teskedar. Men det är riktigt jobbigt eftersom man inte hör mammor som pratar om detta "problem", jag vill ju att mitt barn ska äta och eftersom jag hel ammat innan så vill jag ju väldigt gärna trappa ned eller faktiskt nästintill sluta.
Så ni får jätte gärna komma med förslag ALLA förslag är välkomna!

XOXO

4 kommentarer:

Sandra bjering sa...

Hej! Det är jättesvårt inland när det kommer till mat:/ gillar hon majskrokar och smörgåsrån? Prova även att lägga fram lite majskorn till henne underhuden du matar få får hon något att koncentrera sig på:) en sked i hennes hand oxå kanske;) lycka till!! Kramar Sandra bjering

Anonym sa...

Ibland kan det hjälpa att vända på problemet och fundera på vilka förväntningar man har och varför. Jag slår upp en av barnböckerna på hyllan och där står att barn behöver flera månader på sig att acceptera nya smaker och konsistenser. Bröstmjölken är fortfarande basen upp till ett år och om man väljer att inte amma ska man fortsätta med bröstmjölksersättning upp till ett år, ingen panik än alltså. Vid åtta månader är de flesta barn mogna att testa mat med bitar i. Observera de flesta vilket kanske innebär lite senare för din lilla alltså. Så ha ingen panik än tänk att ni har hela första året att smaka och testa o vänja vid nya smaker och konsistenser, sen kan du jobba på att avsluta amningen. Rekommendationen är ju fortfarande att det är bra att deltidsamma upp till 2 år (glömmer ofta BVC säga…), men med amning ska du göra vad som känns bäst för dig. Finns fullgoda alternativ idag om man inte vill amma så det är helt upp till var och en.
Men vänja sig vid att tugga o svälja, röra runt maten med tungan i munnen ska man ju göra. Inte så lätt alltid när man inte gjort det innan, så ha tålamod. Förvänta dig inte att så mycket ska hamna i magen i början, det mesta smakas på o spottas ut. I början försöker de ju suga i sig maten innan de klurat ut hur man gör. När de första tänderna kommer kan man försiktigt introducera bitar. Ett tips är att ge majsbågar eller smörgåsrån som hon får hålla i handen när du äter, så får hon suga och tugga och klura ut själv hur man gör i sin egen takt. Så kan man ju mosa nåt av sin egen mat, lite potatis eller hallon och bara ge en liten smakbit. Tänk på att inte mata, utan låta henne sträcka fram munnen mot skeden. Ge bara lite, så det bara blir lustfyllt att äta. Målet är inte att få in mycket mat utan att hon ska tycka att maten är intressant.

Malin Strahlem sa...

Alexander blev kinkig med maten efter ett tag. Vägrade öppna munnen, åt bara ett par skedar och tramsade runt. Då fick han en egen skål med lite mat i, en sked, snacks, en leksak. Något att sysselsätta sig under måltiden och vips, så sitter han där och pillar in mat själv i munnen :) Nu har vi härligt kladdiga dagar men Oj vad det mumsas mat.

Kikkel sa...

Tack för råd och kommentarer! Mycket har vi testat men det var en del nya saker att tänka på och även metoder vi kommer att testa.

Men framför allt att jag kanske inte ska känna mig så stressad som jag gjort, det "släpper" ju säkert någon gång. Ibland är det skönt att höra att vårt fall inte är unikt och det finns andra barn som vägrar äta en tid.

Kram